2020.08.05.
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 425
· Legújabb tag: szandiikaa98
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

2011.03.26.
hali, segitseg kene,valaki megtudna mondani Kistárkány református templomban miért van Árpád fejedelem szobra?meg Tárkány-t miért hivják Tárkánynak?-szlová
kiai Tárkányrol van szó, tör

likeseks
2011.01.12.
Sziasztok,van itt valaki?

tomi
2010.07.20.
Az albumokhoz a mai hivatalos nevek is kellenének

tomi
2010.07.20.
Egyetértek Bugival . A sok szenilis nyugdíjas tanár akik 30 éve ugyanazt tanítják nem engedik a fiatalokat érvényesulni.Aztán
gyermekeink lássák kárát. Shock

2010.06.24.
Allitolag: Jegyeket arulnak a kornyezo falvak kozseghazain, Agcsernyon a vasutallomason, Helmecen a konyvesben, valamelyik informatikai uzletben(var asszem ebbol helmecen epp 1 van)

Archívum
Honnan vagytok
Szavazás
Más oldal tartalmát hogyan jelenítsük meg?

Csak a tartalomra mutató link beillesztésével
Csak a tartalomra mutató link beillesztésével
33% [2 Szavazat]

A tartalom teljes beillesztésével
A tartalom teljes beillesztésével
33% [2 Szavazat]

A tartalom egy részének beillesztése, majd link csatolása
A tartalom egy részének beillesztése, majd link csatolása
17% [1 Szavazat]

Mindenki ahogy neki tetszik
Mindenki ahogy neki tetszik
17% [1 Szavazat]

Szavazatok: 6
Szavazáshoz be kell jelentkezni
Elindult: 2009.09.16.

Archívum
Hozzászólások
Felvidékfórum » Felvidék leírása » Felvidék leírása
 Téma nyomtatása
Tátrai túrák - kényelmesen
novotnit
Tátrai túrák ? kényelmesen

1. Bevezető azoknak, akik még nem túráztak a Tátrában:

Mielőtt elkezdeném az útvonalak részletes leírását, néhány intelmet szeretnék közkinccsé tenni, főleg azoknak, akik még nem jártak gyalogosan a Tátrában.

A túristautak nagyon jól kiépítettek, pontosan és folyamatosan karbantartott eligazító táblákkal, de azért ne induljunk el a következők nélkül:
- Bejáratott túracipő, ami lehet egy egyszerű edzőcipő is, csak lehetőleg nem átázós kivitelben. Ne itt akarjuk kipróbálni a vadonatúj cipőnket, mert hamar feltöri a lábat és a többiek szórakozását is elrontjuk, vagy éppen rajtunk fognak szórakozni.
- Feltétlenül kell mindenkinek egy jó minőségű, minél nagyobb felületet, főleg a fejet takaró esővédő felszerelés. Ne akarjunk összecsukható esernyővel túrázni, mert azon kívül, hogy a szembe jövő gyerekek röhögőgörcsöt kapnak, a szél az első öt méteren úgyis kifordítja. Persze, ehhez kapcsolódik, hogy a Tátrában az esős napok száma igen magas, ha ma nem esett, holnap biztos fog, ha délelőtt nem esik, majd fog délután. És egy jó kis tátrai vihar nagy élmény, ha fel vagyunk készülve, de ha nem, akkor nagy megfázás.
- Vigyünk magunkkal valami hátizsákfélét még a rövid túrákra is ? ebben legyen tartalék ruhaféle, főleg, ha gyerekekkel vagyunk, védőital mindenkinek kedve szerint ? bár elég sok helyen hozzá lehet jutni útközben, de azért nem árt és apuka úgyis elbírja.
- Túristatérkép nélkül ne induljunk el, még akkor sem, ha nagyon egyszerűnek tűnik az út.
- Az öltözetnél mindig tartsuk szem előtt, hogy ha túlöltöztünk, abból le lehet vetni, de ha nincs elég ruhánk, akkor marhára fogunk fázni. Mert fenn azért sokkal hűvösebb a világ.

- Ne akarjunk versenyezni a ?profikkal?, akik mögöttünk jőve hopp-hopp indexeléssel jelzik előzési szándékukat. Elképesztő sebességgel tudnak közlekedni, engedjük őket egy köszönéssel útjukra és mielőtt azon kezdenénk szomorkodni, hogy mi milyen puhányok vagyunk hozzájuk képest ? ami, valljuk be, igaz is ? gondoljunk arra, hogy ők a nagy sebesség miatt szinte semmit sem látnak a Tátra szépségeiből, ezzel az erővel akár a belvárosban is rohangászhatnának.
- A túristatérkép azért is lényeges, mert ha valami baj történik, a térképen megállapíthatjuk, hogy hol van a legközelebbi túristaház, ahol szükség esetén segítséget tudunk kérni. Nem akarok senkit riogatni, csak jobb a bajra felkészülni. Elképesztő dolgok történhetnek, például mi már jártunk úgy, hogy egyik társunk a Poprádi-tó felé menve kapott vesegörcsöt, szerencsére nem ő volt a legsúlyosabb a csapatban, meg lefelé azért könnyebb volt.
- Ha egyértelműen jó idő várható az adott napra, feltétlenül használjuk ki gyalogtúrára, a városnézés maradjon az esős, vagy bizonytalan napokra. Van a Tátra környékén elég sok városi látnivaló, esős időben inkább ezeket javaslom. Persze, ezek is szebbek napsütésben, de fenn a hegyen meg sokkal kevesebbet látunk felhőben-esőben. Ha mégis sikerült esőtől (!) eláznunk, igyekezzünk minél gyorsabban elérni egy túristaházat, príma meleg és hideg italok, elfogadható áron kaják várnak minket, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy ilyenkor más is oda menekül és az átázott, párolgó embertömeg, a sorállás negatívan teszi feledhetetlenné a napot.

Ezek az intelmek nem a gyakorlott túrázóknak szóltak, a kezdőknek, városlakóknak akartam segíteni. Ha valaki úgy érzi, hogy neki már nem tudok újat mondani, lapozzon.
N.T.
 
novotnit
2. Tátralomnic-Lomnici csúcs-Lomnici nyereg-Tarpataki vízesés-Ótátrafüred:

Rögtön az elején elnézést kérek az edzett tátrai túrázóktól a szájbarágós stílusért, nem nekik szánom ezt a leírást, hanem azoknak akik először, vagy ritkán járnak arra.

Sokat gondolkoztam azon, hogy a nagy katasztrófa után egyáltalán érdemes-e ezzel foglalkozni. Én még azóta nem voltam a Tátrában, nem vitt rá a lélek, hogy katasztrófatúristáskodjak, de bízom benne, hogy maradt még szépség ezen a csodálatos vidéken.

Akkor kezdjük:

Ha kitűnő szállásunkon sikerült aránylag korán lelket verni kis csapatunkba és napsütéses nap vár ránk, igyekezzünk minél gyorsabban indulásra bírni a társaságot. Vannak olyan pontok, ahol néhány perc is óriási előnyt jelenthet.
Szóval induljunk minél korábban. És készüljünk úgy, hogy egész napos túra áll előttünk. Gyaloglás csak 3-4-5 óra lesz, kisiskolások már kibírják, a felnőttek nem mindig. Angry

Első gond, hogy hogyan találjunk oda?
Na de hova is?
Tátralomnicon (Tatranská Lomnica) kell megtalálnunk az Enciánra, vagy ha úgy tetszik a Kőpataki tóhoz (Skalnaté pleso) menő lanovka indulóhelyét.
Ez nem okozhat nagy gondot, csak lassan kell közlekednünk a városkában, mivel elképesztő mennyiségű útbaigazító tábla segít nekünk. Közvetlenül a lanovka indóházánál van parkoló, amiért természetesen fizetni kell, nem is keveset. Nagy a kísértés, hogy valamelyik maszek és olcsóbbnak tűnő parkolóban hagyjuk autónkat, de ez nem mindig jó megoldás. Először is az ?állami? parkolóban kifizetett díj egy része nemes célokra megy, másodszor az itt váltott tikettet ne dobjuk el, ugyanaz jó lesz aznapra az egész TANAP területére, például a Csorba tóhoz is!!!!

Szervezési kérdés, hogy ha legalább két autóval van a csapatunk, akkor egyet át kell juttatnunk az érkezési pontra, ami jelen esetben Ótátrafüred (Stary Smokovec). Ha egy autóval vagyunk, akkor sincs semmi gond, Ótátrafüredről elég gyakran járnak buszok Tátralomnic felé, átbuszozik a sofőr (szegény) az autóért, miközben a többiek esetleg sörözhetnek is.

Megtaláltuk a lanovkát, megvesszük a jegyeket az Enciánig, csak oda !!! Fölfelvonózunk az Enciánig és ha tiszta időnk van, rohanunk a jegypénztárhoz, aholis megvehetjük az újabb jegyeket a Lomnici csúcsra. És itt jön ki, hogy időben indultunk-e. Ez a nagy felvonó ugyanis csak ingajáratban, maximált létszámmal közlekedhet. A pénztárnál ki van írva, hogy mikori járatra lehet jegyet venni. Ha nem érkeztünk időben, akkor csak 5-6 órával későbbire, ami már azt a veszélyt is magában hordozza, hogy mire sorra kerülünk, elromlik az idő és nem látunk semmit. Pedig látni kell és a jegy nem két forint !!!!! Iszonyú drága és minden évben emelik. Persze, itt csak oda-vissza jegyet adnak, nem lehet gyalogosan fel, vagy lemenni, csak túravezetővel. De az árban van is valami !!

Akinek szerencséje van és szép időben jut fel, leküzdve menet közben legalább tízféle fóbiáját, páratlan szépségeket talál. A ritkuló levegő miatt már a felvonóból úgy tűnik, mintha a hegyek az orrunk előtt lennének, szinte csábítva, hogy simogassuk meg a durva sziklákat. Fenn, a menedékházban csak a következő fordulóig van időnk, aztán mindenképpen leküldenek bennünket, különben torlódás lenne.

Használjuk ki azt a 20-25 percet. A teraszon a csodálatos kilátás mellett akár nyár végén is hógolyózhatunk, átfagyott testünket a nem túl drágán kapható széles italválasztékkal vigasztalhatjuk. Ha feljutunk, nem fogjuk már sajnálni a jegyekre elköltött koronákat, és elfeledjük a menet közben előjött bajainkat is. És feljutottunk 2632 méter magasságra !
Biztos lesz a csapatban, aki megkérdezi, hogy tényleg ez is Magyarország volt valamikor?

Hát akkor most igyunk valami erőset.

Ha hosszabb időt ? mondjuk, több, mint egy órát ? kell várakoznunk a nagy felvonóra, ne töltsük tétlenül. Van ott egy sífelvonó is, ami felvisz bennünket a Lomnici nyeregre. Persze, akkor is érdemes megtenni, ha visszatértünk a csúcsról!! Nyitott felvonó, óvatosan a gyerekekkel, de még felhőben is érdekes, pont a nyitott volta miatt. Ha átmegyünk egy felhőn, akár hóemberként is jöhetünk ki belőle (öltözet). Szóval, vannak azért olyan részek, amik esőre hajló időben is élvezetesek, de a csúcsjáratot én csak tiszta időben javaslom.

A Lomnici nyereg szerintem a Tátra egyik legszebb része. Visszafelé nézve érzékelhetjük, hogy milyen magasan is vagyunk. A nyereg túloldalán pedig óriási sziklahegyek fogják körbe az Öt Szepesi tó völgyét. Nem igen tudom én leírni, hogy milyen. Nézzétek meg !

A várakozás és az előttünk álló gyaloglásra történő felkészülés miatt jó tudni, hogy az Enciánon megtalálhatóak a legfontosabb dolgok: van WC európai szinten, önkiszolgálós étterem elfogadható minőséggel és árakkal, bár az út végén található Bilikova chataban jobb a kaja, de ha itt ér az ebédidő valakit nyugodtan tudom ajánlani, a friss levegő különben is jótékony hatással van a kulináris értékekre. (Javaslom például a ?Szegedi töltött káposztát?, amit ugyan nem tudom, hogy mitől szegedi, de bazi nagy adagot adnak.) Ha kigyönyörködtük magunkat ? ugye itt van mellettünk még a Kőpataki tó is ? akkor indulhatunk végre gyalogosan.

A piros túristajelzésen, ami egy darabig együtt fut a zölddel megyünk a Tarpataki vízesés (Studenovodsky vodopad) ? Bilikova chata útvonalon, azaz a hegyek felé nézve balra.
Enyhe lejtése van a sziklákon kiépített kövezettt túristaútnak, majd amikor elérjük az erdősebb szakaszt, meredekebbé válik, közben átkelünk két kisebb patakon, majd a harmadik után, ami már a Nagy Tarpatak, belefutunk (?) a kék jelzésbe, amelyen balra kell tovább mennünk. Persze, ez gyalog nem lesz ilyen gyors, kb 2-3 óra, de közben azért van kilátás, látnivaló, bokára ügyelés. A kék jelzésen haladva a patak mellett egyik vízesés követi a másikat. Onnan tudjuk, hogy melyik a nevezetes Nagy Tarpataki Vízesés, hogy ott sokan vannak, meg van egy híd is. Itt elidőzhetünk egy keveset. Sajnos, néha kevés víz van a patakban, de nyár elején, vagy eső után tényleg nagy a vízesés. Ja, meg szép is. A vízeséstől a zöld jelzésen jutunk fel legegyszerübben a Bilikova túristaházhoz, majd a sikló (közlekedési eszköz) végállomásához. Ezen a szakaszon azért keményen felfelé kell menni, de nem sokat.
A sikló (hrebienok) kisegíthet bennünket: Ha már nagyon elfáradt a csapat, ezzel le lehet menni Ótátrafüredre. Másik lehetőség, hogy a jegy árából veszünk egy sört és lemegyünk gyalog a zöld jelzésen, ami a siklóval párhuzamos, vagy a kiépített, aszfaltozott úton. Őszintén bevallom, nekem nem nagy durranás egyik sem, a sör a legjobb az egészben.

Ha leértünk Ótátrafüredre, megkereshetjük az autónkat, vagy ugye átbuszozunk érte Tátralomnicra. Ha még maradt a napból és energiánkból, Tátralomnicon megnézhetjük a Tátrai Múzeumot, a Tátra állat és növényvilágával, beazonosíthatjuk, hogy mit láttunk nap közben.

És ha még mindig nem fáradtunk el, fussunk egy kört !!! Angry
A képeket a következő hivatkozást követve lehet megtekinteni: http://www.gobesh.../GobeVilag
N.T.
 
gobe
Alig várom, hogy a Bilikovan megigyak egy sőrt. Természetkedvelő lévén minden sorod külön élmény.
 
novotnit
3. Poprádi tó ? Csorba-tó

Talán ez a legszokványosabb útvonal a Tátrában, mivel könnyen megközelíthető, szép és érdekes, hegyek és vizek együttese.

Megközelítése: Ótátrafüredtől Nyugat felé haladva, elhagyva Vysné Hágyt, jobbra kell letérni kövezett úton, tábla is jelzi, hogy ?Popradské pleso?. Néhány száz méter után elérjük a parkolót. Az aszfaltozott út tovább megy, de mi már csak gyalog mehetünk. Ha busszal vagyunk, célszerű elküldeni a buszt a Csorba-tóhoz ? ha valaki nyafogni kezd, hogy meredek az út, sajnos már hiába menne vissza, végig kell szenvednie az egészet. Ha autókkal vagyunk, az előző részben javasolt két helyen parkolás a célszerű.
A parkolóból a kék turistajelzés vezet fel bennünket a Poprádi tóhoz, végig az aszfaltúton. Célszerű folyamatosan menni, még ha lihegős is, mert ha megáll az ember, nehéz elindulni. Az út kb. 1,5 ? 2 óra, attól függően, hogy teszünk-e kitérőt. Nem valami érdekes, mondhatják a városlakók, de azért közben lehet nézelődni, örülni, ha a meredek egy kicsit lankásabbra vált, megcsodálni a Krupá patakot. A tóhoz közeledve jobbról meglátjuk az Ostrva csúcsot. Ha szerencsénk van, akkor az elképesztően meredek hegyoldalon láthatunk őrült sziklamászókat, vagy az őslakosokat, a zergéket.
Ezen a szakaszon találunk egy leágazást: sárga jelzés vezet a Szimbolikus temetőhöz. Nem nagy kitérő és aki még nem volt ott, javaslom, hogy nézze meg. Érdekes ötlet: a Tátra áldozatainak emlékhelye. Nem kell utána visszafordulni, a sárga jelzés is levisz a tóhoz, sőt jobbról megkerülhetjük, hátulról megközelítve az úticélt, a turistaházat. Mert, ugye, étlen-szomjan nem olyan szép még a Tátra sem.
A Poprádi tó tökéletes összkomfortot biztosít az ide látogatónak. A folyamatosan emelkedő gyalogúttól kellemesen elfáradt tagjainkat csodaszép helyen pihentethetjük, kiülve a turistaház teraszára egyszerre élvezhetjük a tó, a mögötte magasodó sziklahegyek látványát, kezünkben a söröskorsóval elégedetten nézhetjük a meredek piros jelzésen felfelé igyekvő profi hegymászókat: ott már ők sem rohannak !
Ezen az egyszerű úton két komoly tanulságot is sikerült eddig összegyűjtenem. Az egyik, amiről a legelején már írtam, hogy megbízható esővédő nélkül nem szabad elindulni. A másik pedig, hogy a kijelölt turistaútról ne térjünk le, főleg ne ?alkoholos befolyásoltság alatt? és különösen akkor ne, ha sötét is van. (Szerencsésen megúsztuk, kb. derékig kellett csak a Poprád patakban mászkálnunk. Szerencse az volt az egészben, hogy még nem volt befagyva.)
Érdemes úgy szervezni, hogy hosszabb időt itt eltölteni, sétálni a tó körül, esetleg megebédelni ? a kaja jó és nem drága, bár a felújítással az épület kicsit vesztett a hangulatából. Azért estig ne maradjunk, mert a másik fele az útnak még előttünk van.

Szóval, ha meguntuk a Poprádi tavat, irány a Csorba-tó. Választhatjuk a zöld, vagy a piros jelzést, mindkettő oda vezet, annál is inkább, mert a zöld rövid úton befejezve önálló létét, beolvad a pirosba. Ez már kellemesebb séta, kezdeti kis emelkedő után többnyire lejtőn közlekedünk. Van egy különösség ebben az útban: hátramenetben kellene megtenni. A csoda mögöttünk van, ha a Poprádi tótól jövünk. Persze, lehet ezt az egész utat fordítva is megtenni, csak azért javaslom ezt az irányt, mert így felfelé megyünk az aszfalton és én ezt könnyebbnek tartom. A zöld és a piros jelzés már nem aszfaltozott, bokákra figyeljünk, különösen esős időben. Mert ezt az utat esőben is érdemes megcsinálni. Az esőből, ködből, felhőből előbukkanó sziklahegyek boszorkánymesék hangulatát idézik. Félelmetes és mégis vonzóan szép, ne szégyelljük, ha tátva maradt a szánk.
Az út a Csorba-tóhoz kb. 1,5 óra, nem kapkodva.

A Csorba-tó az a hely, ahová a nem gyalogló turistákat is elviszik. Ennek megfelelően itt minden megtalálható, ami a kommersz turistát pénzköltésre buzdítja.
Persze, azt is elismerem, hogy szép. De hangulatát meghatározza, hogy szinte mindig tömeg van, nem olyan csendes-bensőséges, mint a Poprádi tó környéke. (El ne felejtsem, hogy két tó van, ha nagyon kicsi az, amit találtunk és nem látszik a síugrósánc, akkor az csak az Új tó.)
Persze, azért jóféle csapolt itt is van, ami ennyi gyaloglás után kötelező ? a folyadékpótlás végett.

Ha valaki még nem fáradt el: a tó körbejárható, vagy körbefutható. Esetleg többször is ?
N.T.
 
Ugrás a fórumra: